nedjelja, 8. travnja 2012.

Best kiflice by me :)



U mnostvu raznih, godinama isprobavanih kiflica,dosadilo mi je bilo da gledam na papir i u milimetar mjerim sastojke,te jednom odlucih da zakuham onako kako ja hocu.:) I dogodi se da je bas taj recept,nehumano je sad govoriti 100% najbolji,ali vjerovatno jedan od najabolje probanih recepata za domace friske kiflice.Najbolje od svega jeste sto se mogu jesti i sutradan a ukoliko ih podgrijete,nema razlike izmedju friskih i njih. Potrebno je (vecinom "od oka") ;)

- 500 gr  brasna
- 1,5 kasika suhe germe
- 3 dl mlijeka ili casa i pol
- kasika secera
- pola kasike soli
- 1 jaje
- malo ulja (otprilike 1 fildzan ili soljica) :)
Za nadjev: 1 zumance + malo svjezeg sira
Ostaviti bjelance za premaz!

Mlijeko umlaciti i dodati germu i secer.Kada nadodje istresti u sud sa brasnom koje ste prethodno posolili.Dodati jedno cijelo jaje i ulje. Tijesto dobro zamijesiti a ukoliko treba dodati tecnosti to moze biti  voda (ili mlijeko),ali neka opet bude mlaka. Dobro umjeseno tijesto vrlo malo rukom pokvasiti i tako dobivenu loptu ostaviti da stoji oko 1h.
Kada se kolicina udupla,izvaditi na radnu povrsinu i podijeliti na dva dijela,rastanjiti tijesto u krug debljine oko 0,5 cm,isjeci na trokutice i filovati umucenim zumancetom i sirom koji ste malo posolili.
Dobivene kiflice premazati bjelancetom i posuti susamom.
Peci oko 15 min na 230°. Pecene prekriti krpom da omeksaju.

Ukoliko vam je previse oko 15 kiflica odjednom, mozete praviti od pola tijesta a ostatak ostaviti u frizider pa jednu turu kiflica napraviti ujutru za dorucak ili iskoristiti za pizzu.

Obavezno javite kako su vam uspjele.


2 komentara:

  1. predivne isprobano jucer bez rijeci sam

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala puno,drago mi je da su vam se svidjele.:)

    OdgovoriIzbriši