četvrtak, 12. travnja 2012.

Riblje kuglice kao predjelo ili glavno jelo



Ovaj recept ce se svidjeti i vama a i djeca su odusevljena.Tako profitiramo da "zavaramo" onu djecicu kojoj je teze dati ribu u stvarnom obliku ili filetima.:) Ovaj recept bih nazvala i "brzo i fino" ,jer je zaista lagano za napraviti a ukusno je.
Potrebno za 4 osobe:


- 400 gr ribljih fileta bez kostiju (to je oko 2 filete)
- 1 jaje
- 1 casa mlijeka 
- dvije kriske sredine od hljeba
- 2 cehna bijelog luka (ukoliko neko ne voli mozete luk izostaviti)
- 2 supene kasike nasjeckanog vlasca (ciboulette)
- 2 supene kasike nasjeckanog persuna
- krusne mrvice za oblikovanje
- ulje,so,biber


Priprema:
*Hljeb potopiti sa jednom casom mlijeka i ostaviti da stoji po strani dok vi pripremate ostalo.
Ocistite i stisnite bijeli luk.Riblje filete operite i stavite u hladnu vodu,posolite i stavite kuhati oko 10 min u zavisnosti od debljine komada,pa je onda ocijedite od vode i stavite na papir za upijanje ostatka tecnosti.
Ribu zatim u dubokoj posudi isitnite u mrvice pa dodajte umuceno jaje,hljeb koji ste prethodno ocjedili rukama,nasjeckani vlasac,persun,bijeli luk.Posolite,pobiberite i mijesajte dok smjesa ne postane fino ujednacena za oblikovanje.
 Formirajte oko desetak kuglica pa ih uvaljajte u mrvice (chapelure)
Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi pa percite kuglice oko 4-5 min sa svake strane,cesto ih okrecuci da ne zagore i da dobiju ujednacenu boju.Vadite ih na papir za upijanje ostatka masnoce.


Sto se tice serviranja,mozete ih servirati kao predjelo uz kajmak ili kao glavno jelo uz kuhani krompir ili neku salatu od kuhanog krompira.


Ukoliko se pravi samo za odrasle dobri budu kada se doda jedna mljevena,ociscena fafarona, tako dobiju bolji ukus a bijeli luk se moze izostaviti ko ne voli taj miris jer ima i vlasac unutra.




Prijatno.







Vlasac

Nema komentara:

Objavi komentar