četvrtak, 5. travnja 2012.

Pizza kao iz restorana




Potrebno je, otprilike ili kao sto rekli "od oka", u zavisnosti koliko pizza hocemo da pravimo.
Od ove jedne se moze najesti 2 insana i 2 djece.:)

300 gr. brasna (najblje pomijesati dva razlicita tipa) a i ne mora
1 kesica suhog kvasca (ili 10 gr.)
1,5 kasikica secera
1,5 kasikica soli
3 kasike maslinovog ulja
250-300 ml mlake vode.

S malo vode pokvasiti kvasac i dodati kasikicu i pol secera.Ostaviti 5 min da malo nadodje.
U duboki sud staviti brasno,sol ,ulje i dodati nadosli kvasac.Sve zamutiti mlakom vodom da tijesto ne bude premeko niti pretvrdo.

Garnirati po zelji. Obavezno kod pravljenja pizze imati dobru podlogu kao sto je sos paradajz sa bazilikom, kiselo vrhnje i sl.Jer ako je tijesto suho pizza se onda stvrdne.
Ja sam ovaj put pravila sa 3 vrste sira i kao podlogu sam stavila kiselo vrhnje.
Takodje je vazno da pecnica bude dobro zagrijana,najbolje ugrijati 15 min na najjacoj temperaturi i onda pizzu staviti pa smanjiti na 250°.Peci max 13 min.


Nema komentara:

Objavi komentar