utorak, 31. srpnja 2012.

Obecana rijec :)

Selam svima.
Dugo nisam azurirala nista jer mi je google bio blokirao racun radi izgubljenih sifri ili ti sifara.:)))
Tako da je akces blogu bio nemoguc.Evo sad prvo da zazelim svim postacima ugodan ostatak Ramazanskog posta.A zatim da krenem sa receptom koji sam obecala,tj.cokoladno-vocna torta s kojom sam isla na takmicenje i odusevila ziri.

sumsa carolija torta





Znaci za tortu sumska carolija potrebno je:
Biskvit:
2 zumanjka
3 jaja
140g secera
2 bjelanjka
30gr brasna 
30gr kakaa


Krema:
250 gr mjesanog sumskog voca
10gr mljevene zelatine 
4 kasike vode
500 ml slatkog vrhnja za slag (u Francuskoj creme liquide +35% masnoce)
125 g secera u prahu 
125 g mascarponea


Pripremica  :)

Zumanjke,jaja i 100 g secera mjesajte mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Bjelanke istucite u cvrst snijeg i umjesajte preostali secer (40g)
Smjesi od jaja dodajte tucene bjelanke i brasno pomjesano sa kakaom,te lagano izmjesajte da smjesa ostane pjenasta.
Smjesu podijelite na dva dijela,izlijte u kalup za torte koji ste oblozili papirom za pecenje.Pecite na 180° 15-18 min i ohladite.Ne pecite biskvit u komadu jer se ne moze prerezati popola.
Na pladanj za tortu stavite obruc od kalupa za torte tako da ostane "rasiren" siri od promjera biskvita.
Na dno stavite prvi biskvit,prelijte s pola kreme tako da krema bude izmedju biskvita i kalupa.
Polozite drugi biskvit i prelijte ostatkom kreme te je poravnajte.
Ako je krema mekanija,mozete nakon prve kreme staviti kolac pola sata u frizider da se ohladi pa zatim staviti drugi biskvit i kremu.
Tortu ostavite da se dobro ohladi, minimalno 2 sata.


Za kremu:
Sumsko voce usitnite i protisnite kroz cjedilo da se ostrane sjemenke (svako ima neki svoj nacin pripremanja sumskog voca,pa neko mozda malo "dinsta" voce na seceru i sl.)
Zelatinu pomjesajte s vodom i ostavite da nabubri oko 10 min.
Oko 50 gr voca zagrijte pa mu primjesajte nabubreni zelatin pa sastavite s ostatkom voca.
Vrhnje istucite u slag i umjesajte secer u prahu.Lagano prvo dodati dio vrhnja u pripremljeno voce,promjesati pa dodati ostatak vrhnja i fino sjediniti.
Mascarpone prvo malo pomijesati s nekoliko kasika predhodne smjese voca i slaga pa onda sve sjediniti da bude kremasto i ujednaceno.
Ukrasiti po zelji.


Kolac je idealan za ove ljetne dane jer je lagan i osvjezavajuci.




Obruc za tortu



Nema komentara:

Objavi komentar