Nije previse slatka,pa ko voli sladje,neka doda secera u kore ili u fil,preporucujem u samo jedno,jer bi onda bilo previse.
Mjera za sve sastojke je šolja od 2,5 dl. | |
SASTOJCI ZA KORU | |
4 | jaja |
2 | žumanca |
1/2 šolje | šećera |
1 1/4 šolje | mljevenih badema |
1/2 šolje | brašna |
malo | soli |
FIL za slojeve i svuda oko torte | |
3 šolje | mlijeka |
3/4 šolje | šećera |
1/2 šolje | skroba (gustina) |
2 kašičice | ekstrakta od vanile |
1 | i 1/2 šolja putera |
4 | žumanca |
UKRAS | |
1/4 šolje | čokolade |
1 kašika | ulja |
2 šolje | proprženih listića badema |
PRIPREMA
1
Ugrijati rernu na 180 stepeni.
2
U jednu posudu ulupati bjelanca sa malo soli. U posebnoj šolji umititi žumanca sa šećerom, da postanu svijetlo žuta. Dodavati ih polako u dobro ulupana bjelanca.
3
Bademe i brašno izmiješati u maloj posudi i polako dodati u prvu smjesu. Raspodijeliti tijesto u tri okrugla pleha (moji su prečnika 23 cm) i peći oko 15-20 minuta.
4
Za fil ugrijati polovinu mlijeka, a u drugoj polovini umiješati skrob. Umiješati sa vrelim mlekom, dok se ne zgusne. U maloj posudi umiješati žumanca i šečer, dok ne postanu svijetlo žuta. Dodati ih u skuhani fil i odmah skinuti s vatre. Kad se fil malo ohladi, dodati puter (sobne temperature) i dobro izmiješati.
5
Kad se kore i fil ohlade, namazati svaki sloj filom i svuda oko torte.
6
Ukrasiti proprženim listićima badema i išarati prelivom od čokolade.
7
Tortu držati u frižideru poklopljenu, najbolja je kad odstoji preko noći.
8
Posluživanje
9
Ako imate veće društvo, napravite duplu mjeru, ovo je dosta mala torta, prečnika 23 cm.
Nema komentara:
Objavi komentar