utorak, 31. srpnja 2012.

Moja halva




Konacno sam nasla porilicno fin i laganiji recept za halvu koja nam uzmirise dom prije Ramazana ili uoci Bajrama.:)
Onaj prelijep osjecaj kad docekujemo nesto specijalno. :)
Pa evo mog nekog odokativnog recepta.:))
Potrebno je:
 1 casa brasna
 casa i po vode 
 4-5 kasika secera ( ili ako cete s pekmezom onda 2 kasike secera a dvije pekmeza)
 2-3 kasike putera
 1 vanilin secer ili neka tekuca aroma( ruze ili cvjeta narandze)
Vodu,secer i vanilin secer staviti da se lagano kuha nekoliko minuta.
U serpu stavite puter da se otopi i kad se pocnu stvarati mjehurici smanjite temperatutu i dodajte brasno.
Brasno pecite 10-ak minuta dok ne dobije zlatno-zutu boju.
Brasno zalijete vodom i secerom i odmah poklopite poklopcem radi velike pare.
Nakon par sekundi brzo promjesajte halvu da se ne bi stvarile grudvice,halva treba da se odvaja od kasike.
Halvu vadite kasikom u tanjir i pospite orasima ili ljesnjacima.


Za halvu je najbolja smjesa jedna mjera svega tj.brasno,secer,masnoca a dvije mjere vode.


Od ovoga izadje jedan tanjir a vi ako zelite vise povecajte smjesu.



Nema komentara:

Objavi komentar