četvrtak, 16. veljače 2012.

Torta Madame Pompadour

Ova torta je klasicna francuska.Dobila je ime po dvorkinji Kralja Luja XV,iz 18-tog vijeka.Francuski kuhari su je mnogo kasnije nazvali po ovoj cuvenoj gurmanki.
Nije previse slatka,pa ko voli sladje,neka doda secera u kore ili u fil,preporucujem u samo jedno,jer bi onda bilo previse.






Mjera za sve sastojke je šolja od 2,5 dl.
SASTOJCI ZA KORU
4jaja
2žumanca
1/2 šolješećera
1 1/4 šoljemljevenih badema
1/2 šoljebrašna
malosoli
FIL za slojeve i svuda oko torte
3 šoljemlijeka
3/4 šolješećera
1/2 šoljeskroba (gustina)
2 kašičiceekstrakta od vanile
1i 1/2 šolja putera
4žumanca
UKRAS
1/4 šolječokolade
1 kašikaulja
2 šoljeproprženih listića badema



PRIPREMA

1
Ugrijati rernu na 180 stepeni.
2
U jednu posudu ulupati bjelanca sa malo soli. U posebnoj šolji umititi žumanca sa šećerom, da postanu svijetlo žuta. Dodavati ih polako u dobro ulupana bjelanca.
3
Bademe i brašno izmiješati u maloj posudi i polako dodati u prvu smjesu. Raspodijeliti tijesto u tri okrugla pleha (moji su prečnika 23 cm) i peći oko 15-20 minuta.
4
Za fil ugrijati polovinu mlijeka, a u drugoj polovini umiješati skrob. Umiješati sa vrelim mlekom, dok se ne zgusne. U maloj posudi umiješati žumanca i šečer, dok ne postanu svijetlo žuta. Dodati ih u skuhani fil i odmah skinuti s vatre. Kad se fil malo ohladi, dodati puter (sobne temperature) i dobro izmiješati.
5
Kad se kore i fil ohlade, namazati svaki sloj filom i svuda oko torte.
6
Ukrasiti proprženim listićima badema i išarati prelivom od čokolade.
7
Tortu držati u frižideru poklopljenu, najbolja je kad odstoji preko noći.
8
Posluživanje
9
Ako imate veće društvo, napravite duplu mjeru, ovo je dosta mala torta, prečnika 23 cm.




Nema komentara:

Objavi komentar